Jan Patrman

Lidé neumí odpočívat. Proč je odpočinek pořádná fuška

27. 02. 2017 8:00:00
Lidé jsou ve velké většině skvělými teoretiky odpočinku. Vědí, že odpočinek je důležitý a nezbytný, ale ... na odpočinek “nemají čas.”

Je velmi pravděpodobné, že jediná forma odpočinku je pro vás spánek [https://www.janpatrman.cz/7-mytu-o-spanku-a-co-delat-abyste-se-dobre-vyspali/]. Když zcela mrtví upadnete do bezvědomí, domníváte se, že tělo se do rána zotaví. A děláte to tak dlouho, dokud nepřijde vážné varování v podobě nemoci nebo krize.

Výkon je stavěn nad vše ostatní

Moderní společnost vnímá odpočinek jako projev slabosti. Výkon je stavěn nad vše ostatní a bezúčelné zahálení za plýtvání časem a životem. Neschopností odpočívat trpí nejvíce vytížení manažeři.

Lidem bohužel často nedochází, že jakmile si odpočinou, tak budou efektivnější, zvládnou vyřídit úkoly rychleji a také budou pozitivně naladěni. A s dobrou náladou domluvíte vše rychleji bez výrazných zádrhelů a vše poběží v klidu a pohodě. A také budete mít vyšší odolnost vůči stresu.
Odpočinek je schopnost, které se mnoho lidí musí znovu naučit. Platí zásada, že člověk se sedavým zaměstnáním by měl odpočívat pohybem a naopak manuálně pracující člověk by měl ve chvíli volna zaměstnávat mozek. Pokud sedíte celý den v kanceláři, potřebujete najít motivaci si jít po práci zacvičit nebo zaběhat. Největší odměnou pro vás budou uvolněné hormony dobré nálady.

Oddych na předpis

Za odpočinek nelze považovat klimbání cestou z práce, nicnedělání v čekárně zubaře nebo brouzdání na internetu. Ideální time management [https://www.janpatrman.cz/jak-zacit-konecne-stihat/] odpočinku by se měl odvíjet od potřeb těla. Jestliže už neumíte odpočívat, počítejte s tím, že na začátku si budete muset odpočinek naplánovat, naordinovat. Začněte krátkými chvilkami odpočinku během dne, nejlépe mezi první a druhou polovinou pracovní doby.

Když pojedete na dovolenou, můžete si připravit program na období “nicnedělání”, ale nelpěte na jeho splnění. Místo toho buďte pozorní ke svým potřebám a vnímejte, co se vám chce a co nechce dělat. Nenuťte se do věcí jen proto, že jsou na programu. Nechte věci plynout, na nic netlačte a nic nehroťte.

Někdo se obává zastavit, protože se bojí, že mu v hlavě naskočí nevítané myšlenky, pochybnosti, obavy, strach. Vypnout myšlenky není jen tak jednoduché. Skvělým prostředkem k tomu je meditace. Meditace je stav bez myšlenek, který dá vaší mysli prostor si odpočinout. Problémy vytváří především napjatá mysl.

Autor: Jan Patrman | karma: 12.51 | přečteno: 316 ×
Poslední články autora