10 věcí, kterých se bez výčitek můžete zbavit

27. 03. 2017 8:00:00
Pokud si uklidíte nejen doma, ale i v životě, budete mnohem spokojenějším, šťastnějším člověkem. A k tomu budete mít méně starostí.

1. Oblečení na doma

Takové ty kousky oblečení, které je vám líto vyhodit, a tak jste je šoupli do kategorie „na doma“. Většina z nich však zůstane ve skříni nedotčena. Například Francouzi nic takového, jako jsou bačkory a vytahaná trička, neznají. Vyzkoušejte to jako oni a oblékejte se doma, jako byste šli ven. Krása se nemá vytvářet jen pro oči ostatních, užívejte si ji hlavně vy sami pro sebe.

2. Darované cetky

Snad každý z nás má doma šuplík či krabici plnou zbytečných kýčů, které nám někdo dal nebo které jsme si koupili jakožto „předmět na památku“. Najdeme mezi nimi například dávné ztvrdlé perníkové srdce z pouti nebo třeba malou sošku z dovolené v Egyptě. Jak s nimi naložit? Projděte si jednu po druhé a upřímně se sami sebe zeptejte, zda vám ještě k něčemu jsou. Zní vaše odpověď NE? Pak se dotyčné věci zbavte.

3. „měl bych“

Ne všechno se nutně musí dělat. Jsou i věci, které bychom dělat měli. Třeba uvařit recept podle nové kuchařky, začít chodit na jógu nebo prostě začít s jakoukoliv činností. Zkuste se sami sebe zeptat, zda jde o činnosti, které děláte kvůli sobě, kvůli někomu jinému či zda je děláte jen proto, abyste byli „in“. Pokud danou aktivitu nemůžete zařadit do kategorie „musím“ či „chci“, pak jí prostě už nedělejte.

4. nepotřebné věci z tašky či peněženky

Vstupenky z divadla, účtenky, parkovací lístky, věrnostní kartičky z obchodů, kam už dávno nechodíte, nepíšící propiska, vypotřebovaný balzám na rty ... Jakmile všechny takové nepotřebné věci dáte na jednu hromádku, uvidíte, kolik zbytečností s sebou taháte. A uvědomíte si, proč vám vaše taška připadala tak těžká.

5. knížky

Zbavovat se nepotřebných knih je ještě těžší, než vyhazovat staré oblečení. Při vyhazování knih se cítíte provinile, a tak si je raději necháváte, i když jde třeba jen o příručky na hubnutí nebo dávno přečtený „román do autobusu“. Co je takhle raději vzít do místní knihovny? Až je budete balit, přidejte k nim i ty, které jste před lety rozečetli a nemáte se k tomu je dočíst, i kdyby to byly knihy, které jste si pořídili, abyste působili inteligentněji.

6. přesvědčení, že musíte vědět všechno, abyste nebyli trapní

Snad každý z nás má pocit, že žije v době, kdy si nemůže dovolit něco nevědět. Stydíme se pokrčit rameny a přiznat, že o dané věci nic netušíme. Kolikrát se vám například stalo, že vám někdo říkal něco, o čem jste neměli ani páru, a vy jste se jen zdvořile usmívali? Kolikrát jste cosi blábolili, abyste pak nakonec řekli, že na to a to stejně nemáte vyhraněný názor? Vězte, že nevědět je naprosto přirozené. A upřímně to dát najevo je navíc tak osvobozující.

7. všechno, co vám připomíná, že byste mohli být lepší

Co takový odšťavovač, ve kterém jste si měli každé ráno dělat smoothie? Nebo rotoped, ze kterého je dnes jen věšák na oblečení? Tyhle věci vám neustále připomínají, jak jste hrozný člověk, že byste mohli být lepší. A vy z nich máte jen výčitky svědomí. Řešení je snadné. Prostě dané předměty někomu prodejte, darujte, nebo je rovnou vyhoďte.

8. dokonalé plány

Zamyslete se nad tím, kdy jste naposledy udělali něco bez diáře. Kdy jste například navštívili svou babičku nebo šli s kamarádem do hospody? Mít věci naplánované je uklidňující, ale nám potom chybí překvapení, které nám dělá radost. Plánováním ji ze svého života vymazáváme, a pak si stěžujeme na stereotyp, otravné povinnosti a nudu. Nakonec pak jen plníme zadané úkoly, místo abychom byli spontánní a skutečně žili. Zkuste se zbavit alespoň nějakých plánů a určité záležitosti prostě nechte, ať se sami vyvinou.

9. co by se ještě dalo opravit

Rozbitý deštník, staré boty, nefunkční toustovač ... Zkrátka všechny ty věci, které jen stačí zanést někomu, kdo by je zase dal dohromady. Věci, které doma už měsíce (nebo i roky) jen tak leží a čekají na opravu, už ve většině případů stejně nikdo nespraví. Ačkoliv zpočátku budete mít možná výčitky svědomí, hoďte takové věci do popelnice. Dostaví se pak neskutečně osvobozující pocit úlevy.

10. zajeté koleje

Staré postoje. Zvyky. Nemusíte se jich zbavovat nadobro, ale zkuste být občas kreativní. Chcete-li si uchovat otevřenou mysl, snažte se každý den udělat alespoň jednu věc jinak. Třeba při procházce psa netáhnout, ale nechat se jím vést, kam bude chtít. Když budete dělat věci stále stejně, nebudete plně žít. A to by byla přece škoda.

Autor: Jan Patrman | pondělí 27.3.2017 8:00 | karma článku: 21.44 | přečteno: 1059x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ona

Jana Melišová

Nemáte nejaké drobné?

Chcel by som si kúpiť jedlo, nepomôžete mi nejakými drobnými? Otázka, pri ktorej sa mnohí tvária, že nepočujú, prípadne od dotyčného odvracajú zrak, keďže najčastejšie sa ju pýtajú ľudia bez domova nevábneho výzoru.

28.3.2024 v 12:53 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXI.

Už měsíc mám nový vztah. "Randíme" denně mimo víkendů, ačkoli přiznávám, že myšlenky na něj mne neopouští ani o nich.

28.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 7.70 | Přečteno: 137 |

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 40.80 | Přečteno: 8814 | Diskuse

Lenka Prokopová

Oslava narozenin

V dávné době mého mládí se slavily narozeniny s dortem, svíčkami, babičkami, dědečky, strýčky a pratetami z třetího kolena. V dnešní době se slaví narozeninová párty hlavně s dalšími dětičkami.

25.3.2024 v 22:12 | Karma článku: 18.43 | Přečteno: 426 | Diskuse

Ivana Dianová

Utržená ze řetězu

Použila jsem samozřejmě nadsázku, ale musím se přiznat, že utrženě si kapku skutečně začínám připadat. Hledám, ba slídím, sháním, toužím a těším se. Strašně!

25.3.2024 v 20:38 | Karma článku: 24.06 | Přečteno: 667 | Diskuse
Počet článků 108 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 391

Chci lidem ukázat, že úspěchu lze dosáhnou i se špatně rozdanými kartami. Do 9 let jsem téměř nevěděl, jak vypadá moje maminka. Vytvořil spoustu traumat a vnitřních bolístek. Nevěřil ve svoji hodnotu.

Ve třetí třídě mě paní učitelka chtěla přeložit do zvláštní školy s tím, že jsem dyslektik, dysgrafik a nevím, co ještě. Na konci vysoké školy jsem měl možnost jít studovat Ph.D. na Harvard. Vystudoval jsem kybernetiku, ekonomii, koučink a psychoterapii.

Vypořádal jsem se s rakovinou. Vím, jaké to je být smířený s tím, že možná umřu. Podařilo se mi vybudovat 3 byznysy. Koučuju manažery, vrcholové sportovce a reprezentaci. 

www.JanPatrman.cz

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...